2022 års husköp Steg-för-steg-guide till

Är du villig att ta dig an uppgiften att köpa hus 2021? Kolla in vår steg-för-steg-guide innan du tar steget.

Hur man köper ett hem i 12 steg

De flesta bostadsförsäljningar kräver de tolv stegen som beskrivs nedan:

 1. Bestäm om du är redo att köpa ett hem
 2. Beräkna hur mycket hus du har råd med
 3. Spara för en nära kostnad och handpenning
 4. Ansök om förhandsgodkännande för att få ett bolån
 5. Hitta rätt fastighetsmäklare
 6. Börja husjakt
 7. Lägg ett bud på ett hus
 8. Gör en hembesiktning
 9. Få en hemvärdering
 10. Begär reparationer eller kredit
 11. Gör en sista genomgång
 12. Stäng på ditt nya hem

Låt oss se över vad varje steg innebär och vilka steg du kommer att ta under kursen.

Steg 1: Bestäm om du är redo att köpa ett hem

Köpet av en bostad är ett betydande åtagande. Innan du börjar leta efter hus eller jämföra bolånealternativ är det viktigt att vara säker på att du är beredd att bli husägare.

Låt oss ta en titt på några av de saker som både husägare och långivare måste ta hänsyn till.

Anställning och inkomststatus

Långivaren är inte bara ute efter att veta hur mycket du tjänar. De kommer också att kräva en anställningshistorik (vanligtvis cirka två år) för att bekräfta att din inkomstkälla är stabil och pålitlig.

Processen att förbereda din inkomst handlar om att lägga alla nödvändiga dokument för att visa att du är anställd. Om du är på lönelistan behöver du sannolikt bara ange de senaste lönebeskeden samt W-2:or. Men du måste tillhandahålla dina skattedeklarationer samt andra dokument som långivare kräver när du är egenföretagare.

Förhållande skuld till inkomst

Förhållandet mellan skuld och inkomst (DTI) är ett finansiellt instrument som hypotekslångivare använder för att bedöma fördelarna med din låneansökan. DTI kommer att hjälpa din långivare att avgöra vilken procentandel av din inkomst som går till skuld för att bedöma ditt bolånebelopp som du kan acceptera.

DTI beräknar DTI genom det månatliga beloppet av skuld du är skyldig av din månatliga bruttoinkomst. Till exempel, om dina månatliga förpliktelser (kreditkorts lägsta betalning, återbetalning av lån och lån, etc.) uppgår till 2 000 USD varje månad och dina totala månadsinkomster är 6 000 USD så är din DTI 2 000 USD/6 000 USD eller 33 procent. Långivaren kommer att beräkna informationen på dina kreditupplysningar för att fastställa din DTI.

Det är en bra idé att kontrollera ditt DTI innan du ansöker om ett lån. För det mesta kommer du att kräva ett DTI på 50 procent eller mindre för att kvalificera dig för ett hypotekslån, men det exakta beloppet varierar beroende på vilken långivare du väljer samt typen av lån och andra variabler.

Likvida tillgångar

Även med hjälp av ett bolån kommer du att behöva likvida tillgångar för att finansiera ett husköp, inklusive ditt:

Handpenningen Ett bostadsköp utan kontanter att lägga ner kan vara möjligt men de flesta husägare kommer att behöva tillräckligt med kontanter för att göra handpenning. Handpenning är den allra första stora delbetalningen du betalar för att betala tillbaka ditt lån.

Det belopp som krävs för att betala för en handpenning beror på vilken typ av lån du får och hur mycket du kan låna. Du kan köpa ett hem på så lite som 3 procent av dun (även om det finns fördelar när du lägger ner mer).

Kostnader för stängning: Du måste också täcka stängningskostnaderna innan du flyttar in i ditt nya hus. Kostnader för stängning betalas till din långivare samt andra tredje parter som en betalning för att skapa ditt lån.

Beloppet du kommer att betala för avslutande kostnader kommer att vara beroende av var du bor och vilken typ av lån du har. Det rekommenderas att ha mellan 3% och 6% av värdet på ditt hem som en uppskattning av slutkostnaden. I vissa situationer kan en del av slutkostnaden läggas till ditt bolån eller betalas av säljaren genom eftergifter för säljare.

Kredit hälsa

Kvaliteten på din kreditvärdighet är en viktig faktor för att avgöra vilken typ av lån och räntor du kan kvalificera dig för. Din kreditvärdering informerar långivarna hur riskabel du är att låna pengar till.

Att göra de nödvändiga stegen för att öka din kreditpoäng och minska din skuld kan löna sig enormt när du förbereder dig för inteckning. Högre poäng betyder bättre lånealternativ, med mindre ränta.

Kreditpoäng beräknas utifrån följande fakta:

Din betalningshistorik
Den summa pengar som du är skyldig till
Längden på kredithistorik
De typer av kredit du har använt
Jakten på ny kredit
Vad är den lägsta poäng du behöver för att uppfylla kraven för ett bostadslån? Majoriteten av långivare kräver en kreditpoäng på minst 620 för att vara berättigad till majoriteten av utlåningen. En poäng på 720 eller högre kommer sannolikt att ge dig de bästa villkoren för lån.

Viljan att bo på ett ställe

Ett bolån är en skyldighet på 30 år. Även om du inte behöver stanna i ditt hem under hela ditt lån, är det ett viktigt beslut. Om du äger ett hus och inte kan flytta. Förutom om du köper en andra fastighet Du kanske måste sälja din bostad först och det kan ta lång tid.

Bestäm om du är redo att stanna på din nuvarande plats i åtminstone ytterligare några år. Ta hänsyn till dina karriärmål såväl som familjeförpliktelser. Dessa faktorer spelar en viktig roll i vilken typ av hus du köper och var du kommer att bygga ditt huvudsakliga hem.

Timing

Att besluta om det är en lämplig tidpunkt att köpa ett hem eller inte baseras på en rad personliga överväganden (som ekonomisk förmåga och preferenser för livsstil) såväl som marknadstrender (som ekonomins hälsa och nuvarande bolåneränta) .

Den bästa tiden att köpa hus beror på din individuella situation. Rådgör alltid med en expert på ekonomi innan du fattar några ekonomiska beslut som att köpa ett hus.

Steg 2: Bestäm hur mycket hus du har råd med

När du har bestämt dig för att du är redo att köpa ett hus måste du skapa en budget. Ett sätt att börja är att beräkna DTI-kvoten. Ta en titt på dina inkomster och skulder och fundera över hur mycket du bekvämt har råd med varje månad på bolånet.

En bostads ägande kommer med en mängd olika kostnader som du inte behöver oroa dig för när du hyr. Du måste betala din fastighetsskatt och ha någon form av villaförsäkring. Inkludera dessa kostnader i din budget för din familj när du bestämmer vilken storlek hem du har råd med.

Har du problem med att komma fram till rätt nummer? Använd Rocket Mortgages (r) Home Affordability Calculator för att få en ungefärlig uppfattning om storleken på ett bolån du kan klara av.

Spara för en handpenning och stängningskostnader

Det finns en mängd olika sätt att spara pengar till ditt husköp, till exempel genom att spara och investera. Om du har släktingar som är villiga att ge pengar eller gåvor, kanske du kan använda deras gåvor för att hjälpa till med ditt belopp (se i så fall till att ge din långivare presentkortet).

Hur mycket måste du spara innan du köper hus? Låt oss ta en titt på de största utgifterna som följer med köpet och hur mycket du kan spara för att täcka dem.

Handpenning

Handpenningen är en betydande engångsbetalning för att köpa ett hus. De flesta långivare kräver en handpenning eftersom det hjälper till att kompensera de förluster de kan uppleva i händelse av att låntagaren är i fallissemang på sitt bolån.

Många köpare tror att de måste betala 20% ned för en bostad. Detta är inte fallet. Dessutom är en handpenning av den storleken inte möjlig för de flesta förstagångsköpare.

Det finns gott om val för köpare som inte har råd med 20 % lägre kostnad. Du kan till exempel få ett konventionellt lån för bara 3 procent ned. FHA-lån kräver ett initialt nedbelopp på 3,5 procent. VA-lån såväl som USDA-lån tillåter låntagare som är berättigade och kvalificerade att göra en handpenning på 0 %.

Det finns fördelar med att göra mer av ett nedbelopp. Det är en av fördelarna. Det betyder att du kommer att ha fler alternativ för bolån. Detta innebär också att du betalar en lägre månadsavgift och en billigare ränta. Dessutom, om du tjänar minst 20 procent ned på ett traditionellt lån, har du inte kostnaden för Private Mortgage Insurance (PMI).

Stängningskostnader

Det är också nödvändigt att spara lite pengar för att avsluta utgifter som är de avgifter du måste betala för lånet. Det finns en mängd olika faktorer som avgör det belopp du måste betala för stängningskostnader, men det rekommenderas i allmänhet att budgetera för 3 – sex procent av bostadens värde. Det betyder att, i fallet med ett hem värderat till $200 000, kan du betala mellan $6 000 och $12 000 för stängningskostnader.

De exakta stängningskostnaderna är beroende av vilken typ av lån du har samt vilken långivare du väljer och var du bor. De flesta husägare är ansvariga för saker som värderingskostnader eller titelförsäkring. Om du lånar ett lån som stöds av regeringen i allmänhet, måste du ha en försäkringsavgift eller en finansieringsavgift före.

Innan du kan stänga ditt lån kommer långivaren att skicka dig dokumentet som kallas för avslutande avslöjande. Avslöjande som listar var och en av de avslutande utgifterna du måste betala för och hur mycket du måste betala för att stänga. Granska den avslutande informationen noggrant innan du stänger för att förstå vad du bör förutse och för att upptäcka eventuella misstag.

Övriga kostnader beror på typen av lån

Lånet du ansöker om kan också kräva en särskild inspektion. Du kan till exempel kräva en skadedjursbesiktning innan du tar ett VA-lån. En majoritet av långivare ordnar besiktningen åt dig och för sedan över kostnaden på dig när du stänger.

De kan verka obetydliga jämfört med andra utgifter i samband med att köpa ett hus, men de är inte billiga och du bör planera din budget noggrant.

Läs mer om att investera dina pengar bankportal.se

Topp 3 bolån

Skandia
Bank Skandia
3 månader 2,19 / 1,50%
1 år 2,24 / 1,70%
3 år 2,24 / 1,53%
5 år 2,24 / 1,48%
10 år -
Bank BlueStep
3 månader - / 4,99%
1 år - / 4,99%
3 år - / 4,99%
5 år - / 4,99%
10 år - / 4,99%
Bank Danske Bank
3 månader 1,97 / 1,72%
1 år 1,58 / 1,28%
3 år 1,68 / 1,30%
5 år 1,76 / 1,37%
10 år 2,45 / -%