Tusentals nya bostäder – En glödhet marknad?
72 000 nya bostäder i år och 74 000 stycken nästa år. Byggboomen välkomnas av många, inte minst nya köpare. De många nya bostäderna har gjort det till köparens marknad, men priserna är fortfarande skyhöga. Ska vi hoppas på det bästa eller planera för det värsta?
Pressade priser?
Mäklarhösten rivstartar med 44% fler bostäder än samma period i fjol. Enligt bostadssidan Hemnets statistik släpptes det över 11 000 nya bostadsrätter och över 5000 nya villor ut på bostadsmarknaden bara de första veckorna i augusti. Detta har inneburit ett annat klimat på bostadsmarknaden där det nu är säljarna som får gå ut och jaga potentiella köpare. På grund av det stora nybygget kan nu köpare kosta på sig att vänta då det finns så mycket mer att välja på. Och ännu mer kommande.
Men kommer priserna pressas? Det är för tidigt att säga enligt experterna. Både Malmö och Göteborg har sett sina priser stiga med rekordfart det senaste året. Samtidigt verkar Stockolm ha nått något av en platå, men man vet inte hur länge denna kommer att hålla.
”Mitt intryck är att det byggs väldigt homogent, speciellt utifrån ett prisperspektiv. Det är dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter som gäller”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Många boenden planerades innan de nya amorteringskraven var implementerade, ett krav som troligtvis skulle ha påverkat vad för sorts byggnader vi hade sett, menar Wörmann. De nya amorteringskraven innebär en lägsta kontantinsats på minst 15%. Något som många har svårt att betala med de skyhöga bostadspriserna. Men allt är inte till ondo för de som är i behov av billiga bostäder. När nya bostäder kommer ut på marknaden kan nu hemägare flytta ut ur sina gamla hem och byta till ett större, modernare eller vad de nu söker efter. Detta leder till flyttkedjor över hela marknaden där även mindre lägenheter frigörs.
Nu åker marknaden på en kalldusch – Eller?
Experterna är enade; Sveriges marknad är just nu glödhet. Men kommer det att fortsätta på det här viset? Tor Borg, chefsekonom på SBAB menar att marknaden står inför en katastrofrisk kalldusch. En översvämning av nybyggen, utplanande priser och ett ständigt ökande utbud av osålda bostäder. Det kan förvandla allt till en mardröm menar chefsekonomen.
Om räntorna sjunker kan det slå hårt mot den Svenska ekonomin, särskilt mot utsatta hushåll då räntorna leder till en kraftig korrigering av priserna. Borg menar att detta scenario inte är hugget i sten då det krävs en stor skadlig överraskning, som en internationell finanskris, för att de ska ske någon större dramatik i räntorna.
SEB och Swedbank har liknande tankar i sina rapporter och varnar för att Sveriges ekonomi överstimuleras. Förr eller senare måste vi sänka på sänka på gasen och börja trycka på bromsen säger Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom till Dina Pengar. Problemet är att vi inte vet när rätt tillfälle är, vilket i värsta fall kan leda till en tvärnit i svensk ekonomi fortsätter han.
Swedbanks chefekonom Anna Breman utlägger problemet ytterligare:
– ”En successiv höjning av reporäntan skulle minska risken för överhettning i ekonomin. Vår analys visar att hushållen är väl rustade för höjda räntor – men det är viktigt att Riksbanken agerar i tid. För sena och för aggressiva höjningar kan leda till prisfall på bostäder, vilket skulle slå mot hushållens konsumtion och dämpa tillväxttakten”.