Vårbudget utan större nyheter för plånboken
I april presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) 2018 års vårbudget. 2,6 miljarder kronor extra kommer satsas på olika typer av reformer. Majoriteten av dessa pengar blir på tillgängligheten inom sjukvården och äldreomsorgen, men även polisen och tullen får ökade resurser. Efter höstens metoo-rörelse satsar man också 100 miljoner för att motverka sexuella trakasserier. När det gäller satsningar som påverkar vanliga människors privatekonomi så är de däremot få i året vårbudget. De områden som framför allt påverkar hushållens ekonomi, till exempel höjda eller sänkta skatter, pensioner och bidrag, kom redan i höstas. Å andra sidan innehåller budgeten sådant som stöttar välfärden på sikt.
De flesta experter verkar överens om att det var ”en typisk valbudget” som presenterades och att de större reformerna som påverkar svenskarnas plånböcker lär presenteras runt politikerveckan i Almedalen eller närmare valet. Den möjliga vinnaren i vårbudgeten är ungdomar och äldre, eftersom pengar satsas på sommarjobb, fritidsgårdar, vård och äldreomsorg. En annan vinnare är den miljömedvetne som med den rödgröna budgeten får stöd för både solceller, metangasreducering och elfordon. Det senare inkluderar nu också köp av eldrivna utombordare till båtar, vid sidan av elcyklar och elbilar.
Satsningarna i vårbudgeten är utöver de 40 miljarder kronor som regeringen använt för att betala för höjda barnbidrag och skattesänkningar för pensionärer.