Byt bank – spara tusenlappar

Äldre par som jämför bolåneräntor på surfplatta

Att byta bank känns för många som ett stort projekt. Faktum är att många svenskar idag väljer att stanna kvar hos sin bank, trots att villkoren där kan vara sämre än hos många konkurrenter. Att man inte vill byta bank beror vanligtvis på att det upplevs som svårt och krångligt, men det stämmer inte. Tvärtom har det aldrig varit enklare att byta bank – och i samband med bytet kan det finnas tusenlappar att spara årligen.

Håll dig uppdaterad och få lägre ränta

En av de största utgiftsposterna för ett hushåll är idag räntan och amorteringen för bolån. Eftersom lån till köp av bostad i regel tas på stora summor blir det fort mycket pengar att betala i ränta varje år. Att få ned räntan på sitt bolån – om än bara med några decimaler – kan därför göra stor skillnad för ekonomin och räntekostnaden.

Vi illustrerar med ett exempel: Du har ett bolån på 2 miljoner kronor, med en årlig ränta om 1.65 %. Det innebär att du behöver betala 33 000 kronor i ränta under det första året. Om din ränta sänks till 1.49 %, kommer du istället behöva betala 29 800 kronor i ränta det första året. Du har då sparat 2 200 kronor i räntekostnader.

Det är därför bra att hålla sig uppdaterad kring hur räntan för bolån ser ut hos övriga banker. Något du bör ha i åtanke när du jämför räntor är dock att det är skillnad på listränta och snittränta. Listräntan är den ränta som banken erbjuder till sina kunder utåt sett. Denna ränta går många gånger att förhandla ned, åtminstone till nivån för snitträntan. Det är nämligen den genomsnittliga räntan för alla bankens kunder.

Det är ofta viss skillnad mellan listräntan och snitträntan hos en bank. Genom att ha koll på bägge två kan du ofta förhandla fram en bättre ränta när du vill ta ett bolån. Om du även ser till att ha koll på andra bankers list- och snitträntor kan du även använda dessa siffror när du förhandlar om din bolåneränta.

Överväg att byta bank

Om du upplever att du inte får gehör i dina förhandlingar kring sänkt ränta kan det vara läge att överväga att byta bank. Eftersom du redan har koll på hur räntorna hos de olika bankerna ser ut, vet du också till vilken bank du helst vill flytta ditt bolån.

Många gånger kan det dessutom räcka med att berätta för din bank att du vill avsluta dina konton och lån hos denna, för att de ska gå med på att sänka din ränta ändå.

Topp 3 bolån

Skandia
Bank Skandia
3 månader 2,19 / 1,50%
1 år 2,24 / 1,70%
3 år 2,24 / 1,53%
5 år 2,24 / 1,48%
10 år -
Bank BlueStep
3 månader - / 4,99%
1 år - / 4,99%
3 år - / 4,99%
5 år - / 4,99%
10 år - / 4,99%
Bank Danske Bank
3 månader 1,97 / 1,72%
1 år 1,58 / 1,28%
3 år 1,68 / 1,30%
5 år 1,76 / 1,37%
10 år 2,45 / -%