Köpa bostad

Köpa bostad - guide

Om du vill köpa en bostad för stadigvarande boende eller ett fritidshus bör du vara mycket noggrann från början till slut. Inga affärer du gör i livet är större än dina bostadsaffärer, och omsorg om detaljerna ökar dina chanser att både få ett boende du trivs med och att du gör en bra affär rent ekonomiskt.

Det finns mycket att skriva om kring bostadsköp och den här sidan gör inget anspråk på att vara en komplett guide. I stället är syftet att ge en förteckning av de olika stegen i ett bostadsköp med några smarta tips.

Dröm och planera

När du är ute efter en ny bostad är det klokt att börja med ett blankt ark. Börja med att fundera kring vad du söker i ett boende vad gäller läge, typ av bostad (villa, radhus, lägenhet, med mera), planlösning, och så vidare. Låt drömmarna sväva fritt.

Nästa steg är att vara lite mer praktisk och fundera kring storleken, antal rum, förrådsutrymmen, garage och andra mer handgripliga frågor.

När båda övningar är genomförda har du en bild av vad du söker och kan sedan börja sortera fram aktuella objekt från bostadssajter och från annonser i dagspressen. Du kan också gå direkt till en mäklare och anmäla att du har intresse av en viss typ av bostad. Mäklare har ofta listor på objekt som potentiella säljare har anmält sig kunna sälja under vissa förutsättningar.

Lånelöfte

När du har en bruttolista över objekt du finner passa dina önskemål och behov är nästa steg att se till att du kan finansiera ett eventuellt köp. Det första steget i den processen är att ansöka om ett lånelöfte. Det är en typ av utfästelse från bolåneföretaget som ger dig en bild av hur mycket du kan få låna.

Gå på visningar

Nästa steg kommer naturligt. När du har ett lånelöfte, och därigenom har en åtminstone relativt god bild av vad du har råd med, kan du börja boka intresse för visningar. Välj ut de objekt du finner vara mest intressanta och gå på visningarna med ett öppet sinne. Kanske hittar du drömboendet direkt, kanske dröjer det ett antal visningar innan du hittar rätt.

Hur man närmar sig en visning är olika för alla, men ett tips är att “känna in” hur det skulle vara att bo i bostaden för en dag eller två. Hur fungerar ytorna och rummen utifrån dina behov? Är badrum och kök av en form och funktion du uppskattar?

Värdera

Utifrån dina intryck från visningen och den mängd övrig information du får i pappersform (missa inte att lusläsa prospektet) är uppgiften sedan att värdera de olika objekten. Vilket känns mest rätt? Vilket ger mest värde för pengarna och vilket kan anses ha bäst möjligheter till värdestegring? Ska du köpa en bostadsrätt, se till att kontrollera att bostadsrättsföreningen drivs på ett bra sätt?

Budgivning

Priset för de flesta bostäder avgörs genom budgivning. Det är en typ av auktion där den som lägger det högsta budet blir säljarens motpart. Bud är inte bindande och säljaren är heller inte bunden att godta något bud. I de allra flesta fall uppstår dock inte något problem; den som vinner betalar motsvarande sitt vinnande bud och säljaren accepterar detta.

Du måste anmäla ditt intresse för att delta i en budgivning och det gör du enklast i samband med visningen. Att anmäla intresse är inte förenat med ett tvång att buda, utan du kan avstå från att delta när budgivningen startar.

Bolån och kontraktskrivning

Om du har ett lånelöfte kan du snabbt omvandla det till en bolåneansökan. Det enda du behöver komplettera med är egentligen det köpta objektets fastighetsbeteckning och köpeskillingen. Det är dock viktigt att känna till att erbjudandet enligt lånelöftet under vissa förutsättningar ensidigt kan dras tillbaka. För att undvika de stora problem som kan uppstå på grund av detta, är det centralt att få med en så kallad låneklausul i köpeavtalet.

Har du inget lånelöfte kan du ansöka hos vilket bolåneföretag som helst. Normalt får du ett preliminärt besked inom mycket kort och efter komplettering dras ett komplett låneavtal fram. När du har skrivit under det samt undertecknat köpehandlingarna är det bara att kvittera ut nyckeln till den nya bostaden.

Topp 3 bolån

Skandia
Bank Skandia
3 månader 2,19 / 1,50%
1 år 2,24 / 1,70%
3 år 2,24 / 1,53%
5 år 2,24 / 1,48%
10 år -
Bank BlueStep
3 månader - / 4,99%
1 år - / 4,99%
3 år - / 4,99%
5 år - / 4,99%
10 år - / 4,99%
Bank Danske Bank
3 månader 1,97 / 1,72%
1 år 1,58 / 1,28%
3 år 1,68 / 1,30%
5 år 1,76 / 1,37%
10 år 2,45 / -%