Svenskarna har tre biljoner i bolån

Den totala utestående bolånestocken uppgår till cirka tre biljoner kronor, detta enligt nya uppgifter från SCB. Bolåneföretaget SBAB har kommenterat uppgifterna och man menar att vi har nått en symbolisk gräns. Tre biljoner är mer än tre gånger så mycket som statsbudgeten per år och den höga skuldsättningen gör genomsnittssvensken relativt sårbar för räntehöjningar och/eller en konjunkturavmattning.

Se över din lånesituation

Vi befinner oss idag i ett läge där boräntorna är extremt låga och där konjunkturen är mycket god. Alla goda saker får dock alltid ett slut och risken finns att flera negativa trender inleds samtidigt. Det är till exempel inte omöjligt att inflationen tar fart samtidigt som konjunkturen viker. I ett sådant scenario kommer räntorna att höjas samtidigt som köpkraften minskar, vilket leder till lägre bopriser och högre boendekostnader. Detta nattsvarta scenario behöver naturligtvis inte inträffa, men för investeringar så stora som finansiering av bostadsköp är det klokt att vara extra försiktig och planera för framtiden.

För dig som äger ditt boende

Du som idag har ett belånat boende bör göra tre saker, nämligen:

  • Inte låna mer på bostaden
  • Spara för att ha råd med högre räntor
  • Pruta på dina befintliga boräntor

Varje extra procent i boränta ger betydande extra kostnader för boendet. I dagsläget är det mindre klokt att addera på skulden, till exempel för att köpa en bil, om du vill vara förberedd inför vad som kan bli en skakig resa de kommande åren.

Att räntorna kommer att börja stiga förr eller senare är helt klart (ingen vet dock när det sker eller hur snabba höjningarna blir), och ett bra tips är att du sparar för att klara de högre kostnaderna. Dessutom bör du pruta på dina befintliga boräntor. Det du sparar på att pruta kan du addera till din buffert för högre kostnader eller använda för amorteringar på bolånet.

Skulle det vara så att du redan har dåliga marginaler i din ekonomi är tipset från flera experter, bland annat Avanzas Claes Hemberg och SBAB:s Karin Hellgren att du faktiskt säljer din nuvarande bostad och köper ett billigare boende nu. På så sätt kan du helt undvika problem om “den perfekta stormen” skulle uppstå.

För dig som ska köpa

Om du istället är spekulant på en ny bostad och planerar att köpa inom kort är det viktigt att du inte betalar för mycket för bostaden. Undvik budgivningar om du kan och gör ett ordentligt stresstest på din ekonomi. Räkna på vad som sker om räntan skulle stiga upp mot 2-3% inom en treårsperiod. Räkna gärna också på vad som sker med ditt bolån om värdet på bostaden skulle sjunka med 20-30%. Utgå från värsta tänkbara scenario för att skapa marginaler.

Topp 3 bolån

Skandia
Bank Skandia
3 månader 2,19 / 1,50%
1 år 2,24 / 1,70%
3 år 2,24 / 1,53%
5 år 2,24 / 1,48%
10 år -
Bank BlueStep
3 månader - / 4,99%
1 år - / 4,99%
3 år - / 4,99%
5 år - / 4,99%
10 år - / 4,99%
Bank Danske Bank
3 månader 1,97 / 1,72%
1 år 1,58 / 1,28%
3 år 1,68 / 1,30%
5 år 1,76 / 1,37%
10 år 2,45 / -%