Varför ska du köpa NFT-konst?

NFT är en sorts digital konst som använder sig av samma teknik som kryptovalutorna, det som kallas för blockchain (blockkedja på svenska). Det som tekniskt skiljer ut NFT och gör dem till något helt annorlunda än kryptovalutor är att de olika delar av blockkedjan som är NFT:er inte är utbytbara. När det handlar om kryptovaluta så går det bra att byta en enhet mot en annan, till exempel har en Bitcoin samma värde som en annan. Med NFT:er är varje enhet unik och innehåller ett unikt innehåll som också ger dem sitt helt egna värde och som gör att de kan passa på konstmarknaden.

Det senaste inom modern konst

NFT är en av de allra senaste formerna av modern konst. Det finns experter som känner sig skeptiska och inte tycker att det rör sig om riktig konst, riktiga konstverk eller ens något verkligt, men att de föredrar klassiska former av konst behöver inte ha så stor betydelse. Var det inte samma sorts experter som såg gatukonst som klotter snarare än en ny konstform som växte fram? Trots det skulle de idag inte tveka inför att köpa på sig ett verk av Banksy, bara de kan få ett äkthetsintyg. Att konstexperterna ligger lite efter är inte så mycket att lägga vikt vid, det är lite av deras uppgift att göra det. Oavsett deras åsikter är att köpa NFT-konst ett sätt att investera i modern konst som använder sig av den senaste sortens digitala teknik. Precis som med annan konst är det svårt att veta om en investering kommer löna sig eller inte. Du kanske inte ska hoppas på att slippa att ta ett bolån om du planerar att flytta de närmaste åren, men med lite tur hittar du ett guldkorn som med tiden gör att du tjänar bra på din investering – eller till och med blir förmögen.

Som samlarkort

En uppmärksammad försäljning av en NFT är försäljningen av den allra första tweet som skrevs. Det kan kännas konstigt att någon vill betala för att äga en tweet som alla kan ta del av helt gratis. För att förklara det på ett hyfsat lättbegripligt sätt handlar det om att blockchain-tekniken används och att det är en avancerad digital produkt som säljs. Det handlar inte om en bild av tweeten, utan om ett paket som innehåller metadata och en kryptografisk stämpel, som gör det till något unikt som bara en enda person kan äga. Ungefär som ett samlarkort, där informationen på kortet inte behöver vara något hemligt utan sånt som alla kan hitta på andra ställen, men kortet i sig blir ändå unikt, värdefullt och något samlare eftertraktar. NFT:er kan innehålla vitt skilda saker, till exempel bildkonst, enstaka låtar eller hela musikalbum, filmer, foton eller spel.

Topp 3 bolån

Skandia
Bank Skandia
3 månader 2,19 / 1,50%
1 år 2,24 / 1,70%
3 år 2,24 / 1,53%
5 år 2,24 / 1,48%
10 år -
Bank BlueStep
3 månader - / 4,99%
1 år - / 4,99%
3 år - / 4,99%
5 år - / 4,99%
10 år - / 4,99%
Bank Danske Bank
3 månader 1,97 / 1,72%
1 år 1,58 / 1,28%
3 år 1,68 / 1,30%
5 år 1,76 / 1,37%
10 år 2,45 / -%